Koraki do odlične Espresso kave

  

 

1. Embalirano kavo hranimo na sobni temperaturi od 10 do 25 °C. Kavno vrečko odpremo vsaj eno uro pred uporabo. S tem se kava prilagodi sobni temperaturi.

2. Kavni mlinček redno čistimo. Kava namreč izloča maščobe, ki sčasoma lahko vplivajo na kakovost.

3. En odmerek kave je treba regulirati na ca. 7 gramov (6, 7-7, 2) oz. tako dolgo, dokler ne dosežemo optimalne količine.

4. Bodite pozorni, da kavni mlin ne pregreje kave nad 40 C°, s tem namreč kakovost kave dodatno poslabšamo.

5. Odmerek kave je treba dobro potlačiti v nosilec filtra kavne ročke. S horizontalnim pritiskom vstavimo ročko v nosilec in vključimo točenje kave, ki traja približno 25 sekund.

6. Če kava ne izteče v skodelico (več kot 25 sek.), je potrebna korekcija pri granulaciji mletja kave. Če kava teče prepočasi, bo le-ta predolgo izpostavljena vroči ročki kavnega aparata, s tem pa lahko kavo zažgemo. Zato je treba ponovno nastaviti granulacijo kave na bolj grobo mletje. ˜

7. Če kava teče prehitro (manj kot 20 sek.) je treba stopnjo mletja nastaviti na bolj fino granulacijo. Običajno je dovolj, če jo spremenimo za 1 do 2 obrata na fino mletje.

8. Vzrok teh variacij je lahko vlaga v zraku, ki jo kavni prah vpija. Priporočamo mletje kave tik pred uporabo, s tem preprečimo, da je kava predolgo v stiku z zrakom.

9. Občasno je potrebna kontrola nožev mlina. Če so noži ravni, jih je treba zamenjati po 400 kilogramih mletja, nad 1000 kilogramov pa takrat, ko so noži za mletje kave konusne oblike.

10. Pogosto so noži kavnega mlinčka obrabljeni, zato ne moremo pričakovati dobrega okusa in videza kave. Priporočamo, da se obrnete na serviserja in nože zamenjate. To je majhen strošek, če želite pripraviti res odlično in vrhunsko ekspresno kavo.

11. Temperatura vode v kotlu kavnega aparata mora biti segreta na največ 120 °C, temperatura vode, ki priteče iz avtomata, pa na največ 88 °C. Vodna črpalka mora imeti v sistemu do največ 9 barov tlaka (minimalna odstopanja so odvisna od tipa kavnega aparata oz. proizvajalca).

12. Najpomembnejše je redno vzdrževanje kavnega aparata, zato priporočamo razsoljevanje sistema vsaj vsake tri tedne.

13. Za pripravo kakovostnega ekspresa je pomembno, da redno skrbimo za čiščenje filtra in ročke filtra, tuša sita, redno menjavamo tesnila, čistimo vodni deporator na vsakih 20 do 30 kg kave, oziroma redno čistimo tuš sita s slepo probo.

14. Kavo točimo v toplo skodelico, katere temperatura naj ne presega 65 °C. 15. Vedno preverite čas točenja kave, ker v 20 do 25 sekundah vrela voda kavo najprej vlaži, napihuje in se meša z mleto kavo, absorbira vso aromo ter za tem vso to bogastvo toči v skodelico

Uživajte v dobri aromi in popolnem okusu. 

 

  

Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies). Tukaj lahko potrdite, da se strinjate z uporabo piškotkov. Če želite izvedeti več o piškotkih obiščite >> Pravno obvestilo.

  Sprejmem piškotke s tega mesta.
EU Cookie Directive Module Information